Nu stiu

Nu ştiu ce e bine şi ce e rău; ce e permis şi ce nu e permis;  nu pot condamna şi nu pot lăuda. Nu este nici un criteriu valabil în această lume şi nici un principiu consistent. Mă miră faptul că unii se mai preocupă de teoria cunoaşterii. Dacă aş fi sincer, ar trebui să mărturisesc că puţin îmi pasă de relativitatea cunoaşterii noastre, căci lumea aceasta nu merită s-­o cunoşti. Am adesea senzaţia unei cunoaşteri integrale care epuizează întreg conţinutul lumii, pentru ca altă dată să nu pricep nimic din tot ce se învarte în jurul meu. Simt un gust amar în mine, o amărăciune drăcească, bestială, cand însăşi problema morţii îmi pare fadă. Pentru întîia oară îmi dau seama cît de greu de definit este această amărăciune. Poate şi din motivul că umblu după motive de ordin teoretic, atunci cand ea izvorăşte dintr-­o regiune eminamente preteoretică.
În acest moment, nu cred în absolut nimic şi n-­am nici o speranţă. Îmi par lipsite de sens toate expresiile şi realităţile care dau farmec vieţii. Nu am nici sentimentul trecutului, nici al viitorului,  iar prezentul îmi pare o otravă. Nu ştiu dacă sunt disperat, căci lipsa oricărei speranţe poate să fie şi altceva decat disperare. Nu m-­ar putea supăra nici un fel descalificativ, deoarece nu mai am nimic de pierdut. Cum am pierdut totul! Şi cand mă gandesc că acum se deschid flori şi cantă pasări! Cat de departe sunt toate!

text de  Emil Cioran

Scrie un comentariu

38 comentarii

 1. vacitim

   /  5 octombrie 2011

  Il inteleg si pe Cioran, are dreptate, cu totii trecem prin astfel de moment si de stari, dar trebuie sa le depasim :) Asta ne face oameni, asta are omul mai presus de orice alta fiinta: puterea de a trece peste orice, de a rezista si a merge inainte.

  Like

  Răspunde
  • Asa e Marin, mare adevar spui, cu totii avem parte de acele incercari ale vietii pe care noi le consideram grele, dar numai trecand prin ele, noi ne putem masura puterea si rezistenta, numai ele ne formeaza ca si oameni, cel putin asta-i parerea mea.
   Ducand o viata imbelsugata si fara incercari, am cadea in rutina, ne-ar invalui monotonia si plictiseala si am recurge la lucruri mai neortodoxe, iar exemple reale le putem gasi in lumea mondena sau in lumea milionarilor.

   Oricate incercari ne-ar oferi viata, ori de cate ori cadem, trebuie sa gasim puterea sa ne ridicam si sa mergem inainte, pentru ca drumul nostru nu are decat un singur sens… spre inainte.

   Iti multumesc mult Marin … o noapte linistita iti doresc :)

   Like

   Răspunde
 2. darius

   /  31 martie 2012

  Sa inteleg ca in momentul in care ai postat acest articol traversai o asemenea stare ?!
  Asta a fost probabil menirea lui Cioran,sa dea expresie unor trairi de amaraciune,tristete,revolta ce exisita in fiecare din noi …cu cat mai mult cautam sensuri superioare,cu cat mai mult incercam sa vedem rezultanta pozitiva a vietii ,sa ne apropiem de Dumnezeu,cu atat mai mult avem uneori si sentimente stranii de deruta,incertitudine,dor de duca ,stari de nestari teribile,dureroase….Of!

  Like

  Răspunde
  • Mi-as dori sa-ti dau un raspuns valid, Darius, dar nici acum nu stiu exact de ce am postat aceasta pagina. Intr-adevar prin momente de amaraciune, tristete si revolta interioara, mai trec si eu, dar pe care nu le consider poveri, mai degraba incercari constructive si pe care le depasesc cu multa usurinta pentru ca intotdeauna cer ajutor lui Dumnezeu, pentru ca eu sunt omul, care are aceasta credinta, ca nimic nu poatem infaptui, fara ajutorul Lui.

   Iti multumesc mult, Darius, pentru gandul ce mi l-ai impartasit. O seara minunata iti doresc, cu drag! :)

   Like

   Răspunde
 3. Stefania,
  Your posts are a delight and I thank you for liking mine. Bonne journée, Micheline

  Like

  Răspunde
  • Michelinewalker,
   Thank you so much for your visit and words so beautiful to me.
   You are always welcome with love

   Michelinewalker, I wish you a wonderful Sunday! :)

   Like

   Răspunde
 4. Stefania ,eu gandesc ca prezentul nu este o” otrava ” ci este constientizarea schimbarilor petrecute in trecut . Momentul in care constientizam schimbarile, este de fapt momentul schimbarii , intelegem ca s-a produs o acumulare cantitativa si ca se va produce o schimbare calitativa ,in viziunea mea”otrava poate fi transformata in ” miere ” .

  Like

  Răspunde
  • Sunt de acord cu dumneavoastra, doamna Viorica, cu vointa, otrava se poate transforma in miere. Foarte adevarat spuneti

   Dar din pacate exista oameni care au avut parte in viata lor, de foarte multe incercari si oricat ar incerca sa le uite, ei nu reusesc, iar ei pe aceste le numesc otrava, pentru ca au lasat rani adanci in sufletul lor si mereu le revin in prezent. Iar o rana, se poate cicatriza, dar niciodata vindeca. Asa cred eu, insa poate gresesc.

   Va multumsec mult, doamna Viorica, pentru gandul ce mi l-ati impartasit.
   O noapte linistita va doresc cu mult drag! :)

   Like

   Răspunde
 5. fluxnews

   /  4 noiembrie 2012

  Klumea. Stefy, pe blogul tau ma simt ca la Spa ;)

  Like

  Răspunde
 6. fluxnews

   /  5 noiembrie 2012

  ca sa decizi singura ;)

  Like

  Răspunde
 7. Indeed, sometimes we are not concerned with everything, no matter what people say to us, no matter what happens tomorrow and the next day …… Until we make peace with ourselves…. :)

  Este această traducere corectă?
  Într-adevăr, uneori nu suntem preocupați de tot ceea ce, indiferent de ceea ce spun oamenii la noi, indiferent de ce se întâmplă mâine și în ziua următoare …… Până când nu vom face pace cu noi înșine …. :)

  Like

  Răspunde
  • Yes, Hilal, translation is quite correct! I appreciate it …
   I absolutely agree with you!
   Yes, “Until we make peace with ourselves”!

   Thank you so much! Have a wonderful day and many blessings! With respect and friendship, Stefania! :)

   Like

   Răspunde
 8. jalal michael sabbagh.http://gravatar.com/jmsabbagh86@gmail.com

   /  23 ianuarie 2013

  Dear Stefania,this is a gorgeous post. The pictures are breathtaking, only the great Artist can creat. Also l would like to tell you that you express youself in English excellent way. with respect and greetings. jalal

  Like

  Răspunde
  • Thank Jalal. Thank you very much!
   I’m glad that you like the pictures you post.
   I try to speak more correctly in English, but I want to mention, I’m not a native speaker of English. Sorry if my expression is incorrect and I apologize for that!
   Have a wonderful evening and many blessings! Sincerely Stefania! :)

   Like

   Răspunde
 9. jalal michael sabbagh.http://gravatar.com/jmsabbagh86@gmail.com

   /  23 ianuarie 2013

  Gorgeous post.Only the great Artist can create succh amazing pictures.Greetings and respect.Jalal

  Like

  Răspunde
 10. jalal michael sabbagh.http://gravatar.com/jmsabbagh86@gmail.com

   /  23 ianuarie 2013

  Dear Stefania ,l am sorry for doublcate comment,above.By the way l am from the Middle-east l speak four languages , l still face some difficalities with my english.,some times.Respect and regards.jalal

  Like

  Răspunde
  • Oh, there’s no problem from my point of view, dear Jalal, for they occur Comment duplicates. Do not worry!
   Something bad happens to wordpress, do not know why.
   I faced the same situation myself with blogspot. Some comments are duplicated, others do not appear!

   Oh, it’s very nice to speak four languages​​. I’m glad that you do this! Congratulations!

   Thank you very much for your kind words!
   Have a wonderful day, Jalal and many blessings! Sincerely Stefania! :)

   Like

   Răspunde
 11. Emil Cioran a refuzat toată viaţa lui să creadă într-o forţă supermă.
  E adevărat că Cioran a fost Scepticul, iar Petre Ţuţea a fost Misticul, e adevărat că Cioran a fost un ateu pur-sânge, dar pentru asta, a primit cu vârf şi îndesat ceea ce a considerat Dumnezeu de cuviinţă să-i dea. Ori, întorcându-mă la genialul Ţuţea, el spunea aşa: „Dumnezeu nu poate fi căutat, el poate fi doar revelat.”
  Iar el era aşa de departe, într-adevăr…

  Like

  Răspunde
  • Foarte adevarat spui!
   Fiecare primeste dupa faptele sale, indraznesc eu sa spun!
   Cuvintele lui, Petre Ţuţea sunt pline de intelepciune si din care avem numai de invatat!
   Iti multumesc roryta!
   O seara minunata iti doresc! :)

   Like

   Răspunde
 12. Trebuie sa vorbim mai mult despre voie buna si optimism pentru a trece mai usor printre provocarile vietii, nu sa contemplam in spatele unor cuvinte si a unor stari inabusitoare menite sa ne tina in loc.
  Am trecut si eu pe aici. Am vazut, am constatat starea de fapt si te salut.
  Asa cum le sta bine gazdelor sa intoarca vizita te astept pe blogul meu cu impresiile si comentariile TALE aici: http://liviuvoica.wordpress.com/
  Sa auzim numai de bine!

  Like

  Răspunde
  • Bine ai venit aici, Liviu.
   Sunt absolut de acord cu tine. Ar fi bine să nu tot vedem lucrurile care ne întristează, să nu ne plafonăm în ele şi care sunt atât de puţine în comparatie cu milioanele de lucruri care ne pot bucura, dar noi oamenii nu prea avem ochi pentru ele şi mereu punem în prin plan nemulţumirile noastre şi-n plan secund mulţumirile.
   Îţi mulţumesc mult pentru vizită şi pentru gândul ce mi l-ai împărtăşit. Oricând eşti binevenit cu mult drag. Voi veni negreşit la tine în vizită, nu pentru aţi întoarce vizita, ci am să vin cu mult drag aşa cum merg peste tot.
   O seară minunată îţi doresc, Liviu! :)

   Like

   Răspunde
 13. All your posts are very beautiful, I really really like and you also good at writing beautiful sentences, success always for you

  Like

  Răspunde
  • Thank you very much for your appreciation!
   I am so glad that you like my posts!
   Much success always for you!
   God bless you!

   With much love,
   Ştefania! :)

   Like

   Răspunde

Lasă un răspuns

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,099 other followers

%d bloggers like this: